Duurzamer leven door kleine veranderingen

Een duurzame levensstijl wint aan populariteit en dat is alleen maar mooi. We worden ons steeds bewuster van de impact die we onze omgeving hebben. Iedere dag maken we keuzes die hier positief of negatief aan bijdragen. Duurzamer en bewuster leven kun je al met kleine veranderingen in je leefstijl doen. Daarover lees je hieronder meer.

Bewuster boodschappen doen

Of je nu graag in super komt of niet, je maakt hier veel keuzes die van invloed zijn op het milieu. Dit heeft onder andere te maken met waar de producten die je koopt vandaan komen en met de verpakking waarin de producten zich bevinden. Met een PEFC-keurmerk of FSC-keurmerk weet je dat je voor duurzame verpakkingen kiest. Winkel verder bewuster door seizoensproducten te kopen. En als het kan, neem dan een keer de fiets in plaats van de auto naar de supermarkt.

Eigen groenten kweken

Naast je groenten in de winkel te kopen kun je er natuurlijk ook voor kiezen deze zelf te verbouwen. Heb je geen tuin of maar beperkte ruimte? Je kunt ook verticaal tuinieren of kleine moestuinbak aanschaffen, bijvoorbeeld voor op het balkon. Groenten uit eigen tuin zijn lekker vers en misschien krijg je er met tuinieren ook nog wel een nieuwe hobby bij. Bovendien wordt een dagje vegetarische eten nog leuker met behulp van je eigen groenteoogst.


Ontspullen

Hoewel spulletjes gezellig zijn kun je je prettiger voelen in een huis dat qua inrichting rust uitstraalt. We omringen ons met heel veel meubels, items en accessoires, verzameld door de jaren heen. Maak eens de balans op door te kijken of er dingen zijn die je nooit gebruikt, eigenlijk niet eens zo mooi vindt of die overbodig zijn. Breng deze spullen vervolgens naar de kringloop. Zo krijgen de spulletjes een tweede kans en worden er andere mensen weer blij van.

Energie besparen

Energie besparen willen we allemaal, want dat is beter voor het milieu en de portemonnee. Je denkt dan misschien al snel aan het doen van grotere investeringen zoals het plaatsen van zonnepanelen. Daarover hieronder meer. Maar ook met kleine handelingen bespaar je al energie. Kook bijvoorbeeld met de deksels op de pannen, draai je wasjes op een lager aantal graden en controleer wat vaker of er stekkers onnodig in de stopcontacten zitten. Let ook op sluipverbruik, bijvoorbeeld doordat de tv op stand-by blijft staan. 

Woning verduurzamen

Wil je het groter aanpakken, dan kun je energie besparen door vloeren, daken en gevels beter te isoleren. Of door het plaatsen van een zonneboiler of bijvoorbeeld zonnepanelen. Een duurzamer huis is beter voor het milieu en resulteert in lagere energierekeningen. Tegelijkertijd vraagt het wel om investeringen en is het soms lastig te ontdekken wat je nu precies kunt doen. Gelukkig kun je online al heel veel informatie inwinnen en antwoord krijgen op vragen als ‘is mijn dak geschikt voor zonnepanelen’ en wat zijn nu eigenlijk glas glas zonnepanelen. Ook kun je bijvoorbeeld handige verbeterchecks doen om te kijken waar je specifiek voor jouw woning op kunt verduurzamen.