Wees zuinig op je gezondheid; rugklachten zijn niet fijn

Bolbomen

Een goede gezondheid is voor mensen een groot goed. Als je gezond bent sta je er nauwelijks bij stil. Gezond zijn is goud waard. Helaas waarderen we het vaak pas als er klachten zijn. Een goed lifestyle helpt om wat risico’s te verminderen. We kennen het rijtje allemaal: genoeg bewegen, gezond en gematigd eten, geen nicotine, alcohol of drugs en voldoende ontspanning. De rest lijkt toeval. Een kwestie van geluk of de goede genen. Maar soms kun je sturen en ellende voorkomen. Gezonde omstandigheden om je lijf te behoeden voor klachten. Thuis en op je werk. Want ook daar breng je veel tijd door. Rugklachten voorkomen kan voor de tractor- of heftruck chauffeur al zitten in een luchtgeveerde stoel tractor. Op een ontspannen manier zitten en rijden bij langdurig en eentonig werk is een valkuil en veroorzaakt vaak rugklachten. 

Goede zithouding helpt

Verkrampte spieren en gewrichten omdat je lang in eenzelfde houding werkt is funest voor je rug. Een goede stoel, en thuis een goed bed, is van belang. Voor in de tractor kun je een achteruitrijcamera kopen die je in een ontspannen lichaamshouding je werk laat doen. Winst voor je gezondheid. Bovendien is het veiliger als je vanuit de cabine goed zicht hebt op de achter hangende machine en zijn omgeving. Ook dat is veiligheid. Een fijne stoel en een goed overzicht met een camera is een daarom een goede combi.

Gebruik geen versleten werkmaterieel

Een APK keuring voor rijdend landbouwmaterieel is in de maak. Na de kentekenregistratie kan Europa nu de volgende stap zetten in veiligheid op het erf, land of bouw. WAnt naast verantwoord rijgedrag telt de veiligheid en dus moet je materieel in orde zijn. Tijdig repareren of een versleten landbouw ploeg vervangen verhoogt de veiligheid. Dat geldt zeker als je de weg opgaat met een aanhanger. Een goede aanhangwagenkoppeling kopen valt dan onder de noemer veiligheid.