Tip: effectief middel tegen een slaap apneu

7Als aangekondigd hoop ik je wereld te openen en teneinde dat te doen moet ik de lezer soms confronteren met zaken die tot nog toe wellicht onbekend zijn. Vandaag daarom een bericht over beter léven – en niet per se beter wonen. Immers, onze gezondheid gaat boven alles en ongeveer een op de vijftien a twintig mensen lijdt aan een slaap apneu, het gros nog zónder dit te weten. Je dagelijkse leven kan er enorm onder lijden, en het mijne heeft dit jaren gedaan. Met bovendien de gezondheidsrisico’s in acht genomen, voelt het daarom als mijn verantwoordelijkheid een bericht over het slaap apneu de wereld in te zenden.

Wees je bewust van de gevolgen van een apneu

Een apneu staat voor een ademstop, letterlijk van het woord a-pneu. In de nacht valt de luchtpijp soms dicht en adem je niet, variërend van enkele seconden tot een minuut lang. De frequentie hiervan kan enkele tientallen keren per nacht zijn. Veel slapen helpt hierbij niet, want je komt nooit goed in de diepe slaap terecht – met gezondheidsproblemen op de korte en de lange termijn tot gevolg. Immers, overdag voel je je prikkelbaar en heb je moeite je te concentreren en houd je altijd een vermoeid gevoel. Op de lange termijn kan bijvoorbeeld overgewicht ontstaan en bovendien loop je een groter risico op hart- en vaatziekten, om slechts enkele voorbeelden van de gevolgen te noemen.

5Gelukkig zijn er oplossingen en de Nederlandse Snurkpoli biedt deze. Je kunt er een zelftest doen, gewoon op de website van dit initiatief zelf. 2Daarna zijn er vele mogelijkheden een slaap apneu in de toekomst tegen te gaan. Zo heb ik bijvoorbeeld een snurkbeugel, die ervoor zorgt dat mijn onderkaak anders gepositioneerd is en ik bijna geen last meer heb van nachtelijke ademstops.