Lintzaagbladen staan ook wel bekend als een bandzaagblad. Ze hebben geen uiteinde. Deze dunne zaagbladen kun je gebruiken voor zaagklussen met verschillende vormen. Dit is mogelijk omdat de linten heel makkelijk kunnen bewegen. Als je een recht stuk zou willen zagen, dan zou je een dikker lintzaagblad moeten hebben. Deze zijn daar meer geschikt voor omdat ze wat steviger zijn. Maar hoe gebruik je een lintzaagblad dan precies?

Wat is een lintzaag?

Een lintzaag is een machine waar een lintvormige, eindeloze zaag in zit. Dit wil zeggen dat het lint als een cirkel aan elkaar vast zit. Een lintzaagblad heeft een lengte van enkele meters. De lintzaag wordt om twee wielen van de machine heen gespannen.

Een lintzaag heeft ook een zaagtafel. Op deze zaagtafel kun je het stuk materiaal dat je wilt zagen leggen. Hierdoor kan het materiaal langzaam tegen het lintzaagblad aangedrukt worden. Doordat een lintzaag een neerwaartse beweging maakt wordt het materiaal tegen het zaagblad aangedrukt.

Wanneer gewenst zou er gebruikgemaakt kunnen worden van een mal of geleide liniaal. Deze kunnen ervoor zorgen dat het lintzaagblad op de juiste manier door het materiaal heen begeleid kan worden.

Waar kun je een lintzaag voor gebruiken?

Door de unieke vorm van de lintzaag kun je er lange zaagsneden maken. Hierdoor is het mogelijk om dikkere materialen door te kunnen zagen. Doordat een lintzaagblad vrij dun is, kun je er makkelijk bochten mee maken. Hoe smaller het lintzaagblad hoe scherper de bocht is die je kunt maken.

Er zijn lintzagen die voor hout gebruikt kunnen worden, maar ook voor metaal of kunststof zijn deze te verkrijgen. Hoe harder het materiaal is dat gezaagd moet worden, hoe langzamer het zagen zal gaan.

Wanneer je metaal wil gaan zagen moet je hierbij wel koelvloeistof gebruiken. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het zaagvlak niet te heet wordt. Je voorkomt hiermee dat het zaagblad kan gaan vervormen door de hoge temperatuur.

Hoe moet je de lintzaag onderhouden?

Een lintzaagblad moet goed onderhouden worden. Wanneer een lintzaag bot is dan zou het zaaglint kunnen breken. Hierdoor kan het materiaal beschadigd worden, maar ook kan er iemand gevaarlijk gewond raken wanneer dit gebeurt.

Bij het onderhoud kunnen de grote zagen worden geslepen. Bij de kleinere zaaglinten is het verstandig om het hele lint te vervangen. Bij het vervangen moet je wel weten dat het bovenste wiel wel opnieuw afgesteld moet worden.  Zo blijft de zaagspanning optimaal.

Tip: Zaagbladenxl.nl