Zelf je gazon verwijderen en nieuwe aanleggen

Hovenier Oosterhout

Een nieuw gazon

Is je tuin aan een opknapbeurt toe en wil je je gazon vernieuwen? Verander je de indeling van je tuin en wil je je gazon van plaats veranderen? Of misschien heb je bouwplannen waardoor de indeling van je tuin drastisch verandert. Bij de aanleg van een nieuw gazon zijn er een aantal punten waar je op moet letten.

Gras verwijderen

Wanneer er een nieuw tuinontwerp klaarligt of wanneer je hebt besloten het bestaande gazon drastisch te vernieuwen zal het bestaande gras verwijderd geheel of gedeeltelijk moeten worden verwijderd. Dat kan op verschillende manieren. Voor welke methode je uiteindelijk kiest, hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Markeer om te beginnen duidelijk welk deel van het gras verwijderd moet worden. Bepaal welk type gras verwijderd moet worden. Engels raaigras heeft bijvoorbeeld diepe wortels, die zich moeilijker laten verwijderen. Zorg er tenslotte voor dat de graszoden die je wilt verwijderen vochtig zijn. Geef ze voordat je aan de klus gaat beginnen een aantal dagen water. Hierdoor worden de graszoden klonteriger waardoor ze makkelijker met een schep of spade te verwijderen zijn.

Aan de slag

Gras verwijderen gaat het eenvoudigst wanneer je het gazon allereerst met een spade of een kantensnijder in stroken van circa 30 centimeter breed hebt gesneden. Trek de stukken gras met een spade of een riek omhoog, waardoor je de wortels van het gras als het ware losscheurt uit de bodem. Je hoeft dus niet erg diep te graven om het gras te verwijderen. Houd er rekening mee dat graszoden zwaar zijn en dat het verplaatsen en afvoeren van de zoden ook de nodige inspanning vereist.

Een andere methode is de aarde bewerken met een zogenaamde helmstok. De metalen bladen van de machine breken de wortels van de grasmat en vermengen deze met de aarde. Na een aantal sessies waarin je de bladen van de helmstok steeds iets dieper instelt, is het gazon veranderd in een tuin veranderd. Het werken met een helmstok vraagt om enige vaardigheid. Ook is het dragen van beschermende kleding een noodzaak, de bladen van de machine kunnen eenvoudig stenen en dergelijke lanceren wat voor gevaarlijke situatie kan zorgen.

Graszoden leggen

Nadat het oude gras is verwijderd kan je beginnen met graszoden leggen. Graszoden kunnen in principes op elk moment van het jaar gelegd worden. Alleen bij vorst en sneeuw is het beter even te wachten. Zorg er voor dat de ondergrond waarop je graszoden gaat leggen helemaal egaal is. Verwijder onregelmatigheden en maak minimaal 10 centimeter van de bovenlaag los. Bestrooi de bovenlaag tenslotte met tuinaarde om deze te egaliseren of om op te hogen. Zorg er tenslotte voor dat de ondergrond vochtig is, maar niet te nat.

Graszoden uitrollen

Rol de graszoden vervolgens uit en leg ze strak tegen elkaar aan. Wanneer een zode ongelijk ligt, til hem dan op, maak de ondergrond gelijk en leg de zode terug. Ga de graszode niet stampend of met een spade te lijf. De zode raakt beschadigd en het wortelen zal minder snel gaan. Rol of klop de graszoden na het leggen goed aan. Hierdoor zullen de wortels zich eerder hechten in de ondergrond. Sproei het nieuwe gazon daarna direct. Om te controleren of ook de ondergrond voldoende vochtig is kan je het beste een zode even optillen en even voelen. Maai het gras de eerste keren niet te kort, maar houd een lengte van circa 4,5 centimeter aan.

De aanleg van een nieuw gazon is een pittige klus die wel wat mankracht vergt. Maar wanneer je je goed voorbereidt is prima zelf te doen!