Scindapsus stekken
Een Scindapsus stekken is eenvoudig en geeft veel rendement in de vorm van een mooi uitgegroeide plant. De Scindapsus is en blijft een artistieke plant, die elke ruimte opfleurt. Populair in een privé-omgeving omdat deze plant zo makkelijk te verzorgen is, en dus ideaal voor beginnende plantenliefhebbers. Een Scindapsus stekken is dus absoluut de moeite waard en het stekproces van deze plant is buitengewoon eenvoudig. Heel veel kan er eigenlijk niet mis gaan maar er zijn wel een aantal dingen waar de beginnende plantenliefhebber die de Scindapsus gaat stekken op moet letten. In deze blog alles over de Scindapsus en haar stekproces.
Scindapsus stekken: succesvol!
Tijdens het stekken van de Scindapsus doorloop je 5 stappen. Deze stappen worden hieronder een voor een tot in detail beschreven.
Scindapsus stekken, stap 1: ‘Steriliseer je gereedschap’
Voordat je aan het stekproces begint is het belangrijk om het gereedschap dat je hiervoor gaat gebruiken goed schoon te maken. Op deze manier voorkom je bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken en gaan woekeren als de plant groeit. Dus de scharen, messen of snoeischaren behoren met alcohol gesteriliseerd te worden.
Scindapsus stekken, stap 2: ‘Knip de stek af’
Met het schone gereedschap kun je nu de stek of meerdere stekken van de Scindapsus knippen. Doe dit tot ongeveer twintig centimeter van de plant net onder het blad. Op deze manier houdt de moederplant geen kale takken over en blijven er voldoende luchtwortels over.
Scindapsus stekken, stap 3: ‘Maak de stek schoon’
De afgeknipte stekken van de Scindapsus moeten nog wel een paar bladeren aan de stengel hebben. De overtollige bladeren moeten worden verwijderd omdat alleen de stengel in aanraking komt met het water. Als de bladeren namelijk nat worden is de kans groot dat ze gaan rotten en moet je dus weer opnieuw beginnen.
Scindapsus stekken, stap 4: ‘Plaats het stekje in het water’
De stengel kun je nu in een glas water zetten. Houd rekening met het feit dat de luchtwortels onder water moeten staan en de bladeren die niet zijn verwijderd zijn, het wateroppervlak niet raken. Hierna kan je de stekken in de buurt van een verlichte en warme plek zetten.
Scindapsus stekken, stap 5: ‘Verzorging van de stek’
Wanneer de wortels een lengte van zo ongeveer 10 centimeter hebben bereikt, kun je de stek in de grond zetten. De overgang van water naar potgrond kan een grote shock zijn voor de Scindapsus. Daarom moet je de stek goed in de gaten houden tijdens de eerste periode en regelmatig water geven.
Een Scindapsus stekken is een hobby waar je blij van wordt.
Lees er meer over op onze website sentinel.nl