Het gieten van een epoxy vloercoating

Sinds een aantal jaren gaan steeds meer mensen en bedrijven een epoxy vloercoating aanleggen. Zo ook bij mij thuis. Wij hebben jarenlang een houten vloer gehad, die jaar na jaar in de was moest worden gezet. Uiteindelijk zijn ook wij omgegaan en gaan wij mee met de trend van een epoxy vloercoating. Dit betekent niet dat wij de houten vloer weg hebben gedaan, maar wij hebben hier een glanzende doorzichtige laag overheen gegoten. Ik moet zeggen dat het meer werk was dan dat ik van tevoren had verwacht, er waren namelijk een aantal stappen die wij moesten nemen voordat wij weer op de vloer konden lopen. Ik zal hieronder een aantal van deze stappen aangeven zodat je een goed beeld kunt vormen met wat je allemaal te wachten staat.

Alles naar buiten voor de vloercoating

Iets wat ik mij niet realiseerde was dat de houten vloer eerst in perfecte staat moest zijn voordat wij daar de epoxy vloercoating over konden gieten. Dat betekende dat eerst de vloer in de was moest worden gelegd en dat imperfecties op een mooie manier moesten worden weggewerkt. Als wij daarna de vloercoating zouden gieten zie je namelijk de originele vloer nog gewoon terug. Vervolgens, en hier wordt het echt leuk, moest uiteraard voor het gieten van de epoxyvloer al het meubilair naar buiten. Ons meubilair bestaat niet uit een plastic tuin-set, een prullenbak en een kattenmand. Wij hebben uiteraard banken gevuld met bakstenen en een gloednieuwe piano die ongeveer zo veel weegt als een heel orkest. Al ons meubilair moest geplaatst worden onder een grote partytent buiten zodat de vloercoating gegoten kon worden. Het koste ongeveer een dag om deze klus te klaren en toen kwam het lange wachten.

Via de poort naar de keuken

Bij ons komt de trap uit in de hal en via die hal ga je naar de woonkamer en vervolgens de keuken. Maar omdat er een gloednieuwe, vooral ik mocht er niet aankomen, epoxy vloercoating op lag, moest ik via de poort en de achtertuin naar de keuken gaan voor mijn ontbijtje. Dat betekent dus vroeg de deur uit, gewoon in mijn pyjama, en via de poort naar mijn cornflakes toe. Nu zijn we ondertussen een week verder en ziet het er erg mooi uit, maar het was meer moeite dan dat ik had verwacht. Op de een of andere manier had ik een soort aflevering van Bod de Bouwer verwacht waarin die oranje cementmixer langskwam om onze vloer te gieten en binnen alles af was. Maar het was toch een stuk minder leuk dan verwacht. Desalniettemin mag het resultaat er zijn, de epoxy vloer ligt er strak bij.