Welke soorten kozijnen bestaan er allemaal?

We trappen meer dan waarschijnlijk een open deur in wanneer we zeggen dat er op de markt menig aantal verschillende soorten kozijnen zijn terug te vinden. Vroeger was het zo dat mensen er doorgaans automatisch voor kozen om gebruik te maken van een exemplaar gemaakt van hout. Dit omdat dit materiaal er natuurlijk bekend om staat over een zeer aantrekkelijk, warm en natuurlijk karakter te beschikken. Tegenwoordig kunnen we stellen dat vooral de raamkozijnen die zijn gemaakt van kunststof ongelofelijk populair zijn geworden. In ieder geval, wil jij graag kennismaken met enkele van de verschillende soorten kozijnen die er op de markt zijn terug te vinden? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de informatie die je hieronder terug kan vinden. 

Kunststof kozijnen 

Misschien wel de populairste keuze van het moment zijn exemplaren gemaakt van kunststof. Voor deze kozijnen geldt dat ze zich kenmerken door tal van verschillende, interessante voordelen: 

  • Kunstof vereist weinig onderhoud; 
  • Ze zijn verkrijgbaar in ongelofelijk veel verschillende kleuren; 
  • Je kan ze in principe in elke stijl van woning integreren; 
  • Er is geen periodiek onderhoud vereist zoals bij houten exemplaren; 

Naast bovenstaande kan er worden vastgesteld dat raamkozijnen gemaakt van kunststof ook altijd beschikken over een uitstekende isolatiewaarde. Wil jij dus met andere woorden voorkomen dat er in je woning heel wat warmteverlies optreedt? Dan zal je kunnen vaststellen dat investeren in kunststof zonder meer de moeite waard kan zijn. 

Aluminium kozijnen

Vergelijkbaar met kunststof exemplaren geldt ook voor aluminium exemplaren dat ze niet alleen sterk zijn, maar bovendien ook zo goed als geen onderhoud vereisen. Toch kan er worden vastgesteld dat kozijnen van aluminium door de jaren heen steevast minder populair zijn geworden. Dat is het gevolg van de beperkte isolerende factor waarover ze beschikt. Vormt dit voor jou geen probleem? Dan zal je kunnen vaststellen dat deze exemplaren zeker en vast het overwegen waard kunnen zijn. 

Houten kozijnen

Een derde type kozijn dat sinds jaar en dag ongelofelijk populair is, is het exemplaar dat is gemaakt van hout. In dit geval krijg je de beschikking over een mooi, natuurlijk uitziend kozijn dat ook nog eens een warme uitstraling heeft. Eén van de belangrijkste troeven waar je bovendien van verzekerd bent bij het gebruik van een houten kozijn is terug te vinden in het feit dat ze bewerkbaar is. Je kan er dus met andere woorden na een bepaalde periode perfect voor kiezen om je houten kozijnen terug in een nieuw kleurtje te stoppen. Op deze manier hoef je niet te investeren in nieuwe exemplaren terwijl je toch kan genieten van een nieuwe, frisse aanblik. Je dient er wel rekening mee te houden dat deze raamkozijnen een jaarlijks onderhoud vereisen. Hier kunnen uiteraard ook extra kosten aan verbonden zijn. Dit is een klein nadeel waar je toch even bij stil zal willen blijven staan.

Kozijn gemaakt van staal

Last but not least zijn er nog de kozijnen gemaakt van staal. Deze waren vroeger even zeer populair, maar blijken tegenwoordig toch minder vaak te worden gebruikt. Dat is vooral het gevolg van het feit dat ze vrij duur zijn in aankoop en bovendien niet al te best isoleren. Daar staat echter tegenover dat ze zeer sterk zijn en bovendien ook onderhoudsarm. Hoe dan ook, kozijnen van staal kunnen in de praktijk nog steeds een optie zijn, al moet het gezegd dat ze dus wel wat minder populair zijn in vergelijking met een aantal jaren geleden.