Welke houtsoort moet u kiezen bij het klussen in de tuin?

Als je een houten tuintafel, stoelenset of bank wilt maken, moet het hout wel bepaalde kenmerken en kwaliteiten hebben, vooral in Nederland. Onze koude, natte Nederlandse winters stellen tuinmeubilair namelijk echt op de proef! Kies de juiste houtsoort en je hebt prachtige, duurzame tuinmeubelen die echt waarde kunnen toevoegen aan het leven in de tuin; een echte plek om te ontspannen en tot rust te komen.

Kies voor hardhout als tuinmeubilair

In Nederland, met ons klimaat, wordt tuinmeubilair gevraagd om bestand te zijn tegen een reeks verschillende elementen: zonlicht, regen, onweer, termieten, schimmels en vuil. Het gebruikte tuinhout moet dus robuust, sterk en duurzaam zijn en een goede vochtbestendigheid bevatten. Idealiter zouden tuinmeubelen dus onderhoudsarm moeten zijn.

Hardhout zou in dit geval uw eerste aanspreekpunt moeten zijn voor doe-het-zelfprojecten voor tuinmeubelen. Hardhout heeft doorgaans een natuurlijke sterkte als gevolg van hun langzamere groeitijd, waardoor deze houtsoorten beter bestand zijn tegen stoten, krassen en het rottingsproces. Hardhoutsoorten bieden ook meer water- en rottings-bestendigheid, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het tuinmeubilair.

Hardhouten tuinmeubelen hebben dus de beste levensduur, een uitstekende duurzaamheid en absolute schoonheid. Het is onwaarschijnlijk dat ze kromtrekken en dus alles wat u zult willen voor het gebruik buitenshuis! Gaat u voor de houtsoorten met zilvergrijze look die veel houtsoorten geleidelijk aan krijgen? Deze ‘silver fox’-look is de laatste tijd in populariteit toegenomen.

Onderhoudstips voor tuinmeubelen

Een goede rottings-bestendige houtsoort hoeft niet persé te worden behandeld, maar door een helder UV-conserveringsmiddel aan te brengen, behouden uw meubels hun oorspronkelijke kleur en beschermt het ze tegen de verschillende elementen die kunnen voorkomen in de natuur. 

Reinig uw tuinmeubelen om de paar maanden voorzichtig om het meeste vuil te verwijderen. Dit moet worden gedaan met wat warm water, zeep en een borstel. Het beste kunt u dit doen op een zonnige dag, zodat de meubels volledig kunnen uitdrogen.

Bron: www.houtindetuin.nl