Welke graszoden moet jij kiezen?

Brievenbus Cortenstaal

Steeds vaker kiezen mensen graszoden boven het inzaaien van gras. Waar het voor de één al duidelijk is voor welke graszoden hij of zij gaat, is het voor de ander nog (deels) onbekend. Dat de keuze zo moeilijk kan zijn verbaasd ons niks. Er zijn immers door de jaren heen flink wat verschillend grassoorten en graszoden ontstaan. Daardoor kun je tijdens het graszoden kopen voor een aantal vragen komen te staan, zoals de meest voorkomende, welke graszoden moet ik hebben? Deze vraag gaan wij hieronder voor jou proberen uit te leggen door een aantal verschillend graszoden en grassoorten te benoemen. Hopelijk maakt dit jouw keuze een stuk makkelijker bij het kiezen van de juiste graszoden.

Wat zijn graszoden?

Allereerst is het goed om nogmaals uit te leggen wat graszoden precies zijn, zodat deze niet worden gezien als graszaad o.i.d. Graszoden is een soort grasmat die al volgroeid is. Je kunt dit als het ware als een soort tapijt in de tuin leggen. Graszoden zijn over het algemeen duurder dan het creëren van een grasmat via graszaad. De reden hiervoor is eenvoudig en al eerder benoemd; graszoden zijn al volgroeide matten die je zo neer kunt leggen. Hierdoor kun je dus snel genieten van een nieuw en fris gazon, waar je bij graszaden langer geduld zal moeten hebben.

Net als bij graszaad zijn er verschillende graszoden. De ene soort graszode gedijt beter in koelere seizoenen zoals tijdens de maanden september, oktober, november. Anderen gedijen weer beter zijn de warmere maanden, zoals april, mei, juni, juli.

Graszoden in een warm klimaat

De eerste soorten graszoden die we gaan bespreken zijn graszoden die goed gedijen in warme seizoenen. Hieronder lees je aan wat voor soort graszoden, met welke type gras, jij kunt denken als je graszoden wilt leggen tijdens warme seizoenen.

Bahia graszoden

Bahia graszoden groeien het beste in zuiderse gebieden. Deze graszoden zijn uitermate geschikt voor langere periodes met (extreme) droogte. Door de dikte van de graszode is deze daarnaast ook goed beschermd tegen verschillende schimmels en gazonziektes. De dikte van de graszoden zorgt er echter wel voor dat deze wekelijks gemaaid dient te worden aangezien deze anders volledig dichtgroeit. Het voordeel hiervan is echter wel dat deze slechts zelden hoeft te worden bewaterd.

Bermuda gras

Graszoden bestaande uit Bermuda gras zijn ook heel gebruikelijk in het Zuiden, net als de bovenstaand Bahia graszoden. Bermuda graszoden vereisen veel zon, waardoor ook deze graszoden goed bestemd zijn tegen langere periodes van droogte. Deze graszoden dienen op een hoogte van circa 5cm te worden gemaaid. Ook goed om te weten; in de winter verkleuren deze graszoden waardoor ze volledig bruin worden. In de lente zullen deze echter weer mooi aan sterken waardoor deze hun frisse groene kleuren terug zullen krijgen!

Zoysia gras – Koreaans of Japans gras

Zoysia, ook wel Koreaans of Japans graszo genoemd, is een langzaam groeiend gras dat goed groeit in de zuidelijke en overgangszone. Net als de twee bovenstaande soorten vereisen deze graszoden veel zon. Er is echter wel een wezenlijk verschil tussen Zoysia graszoden en Bahia of Bermuda. De Zoysia graszoden moeten worden bewaterd bij periodes met een langere droogte dan een week.

Duizendpootgras

Graszoden bestaande uit zogeheten “duizendpootgras” groeien zeer langzaam. Het voordeel hiervan is dat deze graszoden zeer onderhoudsarm zijn, waardoor jij er niet al te vaak naar om hoeft te kijken. Deze graszoden groeien goed op zonnige dagen en gedijen goed op een zure ondergrond.

Een nadeel van dit soort graszoden is dat deze beschikken over wortels die zeer diep in de grond reiken. Hierdoor zijn deze snel aangetast door infecties, insecten en ander bodemleven.

St. Augustine grasplanten

Sint-Augistinus graszoden bestellen zijn in het zuiden zeer populair, het zorgt voor een dik en groen gazon dat uitermate goed kan gedijen in gebieden waar het extra warm is. Echter kan dit type gras slecht omgaan met het weer in koudere periodes. Voor een tuin in Nederland lijken deze graszoden daarom minder geschikt dan alle bovenstaande.

Graszoden in een koeler klimaat

Naast de verschillende soorten graszoen die goed gedijen in warme periodes en gebieden zijn er ook graszoden die dat juist doen in koudere periodes. Deze graszoden worden voornamelijk gekweekt in de Noordelijke gebieden, waar het hele jaar door een relatief koeler klimaat heerst. Dit is dan ook de reden waarom wij in Nederland de graszoden vaak dienen te sproeien in de lente en zomer.

Wanneer deze grassen worden blootgesteld aan extreme hitte of droogte, worden ze inactief en moeten ze vochtig worden gehouden tijdens het planten van de zode.

Poa Pratensis – Veldbeemdgras

Veldbeemdgraszoden worden over het algemeen gemengd met andere grassoorten om de beste groeiresultaten te garanderen. Dit type groeit het beste in losse grond en onder schaduwrijke omstandigheden. Een nadeel van graszoden bestaande uit veldbeemdgras is dat het soms moet worden behandeld met een fungicide omdat het vatbaar is voor schimmels en gazonziektes.

Lolium Perenne – Engels Raaigras

Engels raaigras hoeft niet te worden blootgesteld aan de volle zon om te overleven, en wordt ook gemengd met veldbeemdgras of rietzwenkgras om het er uniform uit te laten zien omdat het in trossen groeit. Dit type graszoden wordt vaak gebruikt voor het zaaien van grassen in het zuiden die tijdens koude seizoenen inactief zijn.

Rietzwenkgras – Festuca Eliator

Van de graszoden die uit Rietzenkgras bestaan zijn er fijn- en grofbladige rassen. Rietzwenkgras groeit absoluut het beste in koele en schaduwrijke klimaten. Hiervoor geldt; hoe warmer de temperaturen en hoe meer zonuren, hoe vaker dit type graszoden dienen te worden besproeid.