Wat is de beste grond voor potplanten?

Naar het tuincentrum of specialist gaan om een ​​potgrond te kopen, kan een beetje overweldigend zijn. Met veel soorten producten om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om te weten welke het beste is voor de planten die je wilt kweken. Sommige zijn bedoeld om aan de tuin te worden toegevoegd of om verhoogde bedden te vullen, terwijl andere geschikt zijn om in containers of potten te kweken. Tuinbodems zijn typisch bedoeld voor gebruik in de grond en bevatten mineralen en organisch materiaal. Ze zijn geen goede keuze voor containers omdat de grond snel verdicht en drassig kan worden, waardoor de luchtruimte rond de wortels wordt verminderd. Dit kan leiden tot een slechte of groeiachterstand. Tuinbodems kunnen ook onkruidzaden, insecten en ziektes bevatten als ze niet gepasteuriseerd zijn.

Potgrond ook wel grondloze mengsels genoemd, zijn daarentegen speciaal gemaakt voor het kweken van potplanten. Ze zijn licht van gewicht, houden vocht vast en zorgen voor veel lucht rondom de wortels. Luchtruimte is eigenlijk een van de meest kritische aspecten van oppotmix. Als de wortels niet genoeg lucht hebben, overleeft een plant het meestal niet. Hoewel de ingrediënten variëren, bevatten goede mengsels altijd een organische component (veenmos, compost, schors), vermiculiet of perliet (om vocht vast te houden), zand, voedingsstoffen en kalksteen. Sommige bevatten kunstmest- of vochtbehoudende behandelingen, meestal aangegeven op het etiket. Weten wat er in de potgrond zit, is de sleutel om te bepalen of het een goede match is voor de planten die je probeert te kweken. Algemene potmixen werken prima voor de meeste eenjarigen en groenten die in containers worden gekweekt, maar ze kunnen te veel vocht vasthouden voor orchideeën, vetplanten of cactussen. Voor deze planten worden speciale mengsels verkocht die, hoewel niet absoluut noodzakelijk, voordelen kunnen bieden.

De beste potmix voor potplanten kan enigszins variëren, afhankelijk van wat je probeert te kweken. Alle kwaliteitsmengsels zijn echter licht, luchtig en droog en bevatten turf, kokos, schors, perliet of vermiculiet. Vermijd producten die op compost zijn gebaseerd of die te zwaar lijken – deze bieden niet genoeg luchtruimte voor wortels. Kies bij twijfel voor een universele mix op basis van turf, of maak je eigen potgrond mix door de bovenstaande ingrediënten te combineren. Er zijn veel recepten voor potmixen online en je kunt de verhoudingen van de toegevoegde materialen aanpassen aan de behoeften van de planten die u kweekt.