Wat doe je tegen vervelende kevers in de tuin?

Mensen die een tuin met bloemen, planten en struiken hebben, zullen deze doorgaans goed onderhouden. Ze nemen tevens de juiste maatregelen om onkruid en ongedierte te voorkomen. Helaas is dat in de praktijk niet altijd voldoende. Het zal je zeker eens overkomen dat ondanks alle maatregelen en goede zorg, je tuin door ongedierte of onkruid wordt getroffen. Soms kun je daar eenvoudig iets aan doen, maar in andere gevallen is dat een stuk lastiger. Kevers zijn bijvoorbeeld erg hardnekkig wanneer het aankomt op de bestrijding hiervan. Daarnaast hangt de manier waarop je de kevers bestrijdt af van de soort kever.

Aardappelen in je tuin? Let dan op deze kever!

De Coloradokever heeft het vooral op je aardappelen gemunt. Deze kever is makkelijk te herkennen doordat het beest een geel schildje heeft met daarop een tiental zwarte strepen. Wanneer je niets doet tegen de Coloradokever, loop je het risico dat je complete aardappeloogst verloren gaat. De kever begint in april met het leggen van eitjes. Dat doen ze aan de onderzijde van het aardappelblad, zodat de eitjes beschermd zijn tegen vogels, andere dieren en de zon. Na ongeveer 21 dagen komen de eitjes uit en dan begint de ellende. De kevers eten zelf al van het aardappelblad, maar de larven eten drie tot vijf keer meer. Al snel zullen er afgekloven bladeren te zien zijn en is directe actie nodig.

Er zijn eigenlijk maar twee effectieve methoden om de larven te bestrijden. De eerste is heel eenvoudig, namelijk elke dag een paar keer de bladeren van de plant goed schudden. De larven vallen dan op de grond en sterven vanzelf uit. Een tweede methode is door aaltjes te gebruiken. Deze dringen de larven binnen en eten ze van binnenuit op. 

Met aaltjes ook andere keversoorten bestrijden

Niet alleen de larven van de Coloradokever kunnen vernietigd worden door het gebruik van aaltjes. Ook de larve van een andere zeer onwelkome gast, de Taxuskever, kunnen met aaltjes goed bestreden worden. Taxuskevers voeden zich met bladeren en dan met name de randen van de bladeren van planten en bloemen. Wie last heeft van een complete plaag Taxuskevers heeft dan ook al heel snel een tuin vol planten en bloemen met afgekloven bladeren, wat natuurlijk hartstikke lelijk is. Wanneer de larven van de Taxuskever beginnen te eten kan de schade zelfs in luttele dagen ontstaan, want ook deze eten veel meer dan de volwassen kevers. Aaltjes zijn ook bij dit soort kevers de meest effectieve methode om snel van het probleem af te zijn.