Waarom kiezen voor een black-out gordijn?

Raamdecoratie is een belangrijk onderdeel van elk interieur. Niet alleen omdat het echte sfeermakers kunnen zijn, maar ook omdat ze een echte functie bieden in onze leefgewoontes. Black-out gordijnen zijn blackout 100% verduisterend en laten geen licht door. Het zijn de meest verkochte gordijnen voor de slaapkamer. Maar wat maakt een black-out gordijn dan zo populair?

Dim-out of black-out?

Zowel dim-out als black-out gordijnen zorgen voor veel privacy. De verschillen zitten vooral in de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten. Dim-out gordijnen maken de ruimte wel donker, maar laten nog enig licht door. Deze zijn namelijk 80% lichtdicht. Dim-out gordijnen zijn gemaakt van een soepeleren stof dan black-out gordijnen.

Wil je de slaapkamer optimaal verduistert hebben? Dan kun je beter voor black-out gordijnen kiezen. Black-out gordijnen zijn namelijk 100% lichtdicht. Een ander voordeel van black-out gordijnen is dat de gordijnen geluid en temperatuur isolerend zijn. Hierdoor kun je een ruimte met veel ramen in de winter warm houden en in de zomer koel.

Hoe werkt een black-out gordijn?

Black-out gordijnen zijn gemaakt met een coating van acrylaat. Dit is een drie-laags coating, die ervoor zorgt dat er geen licht door de gordijnen kan komen. Kenmerkend voor deze gordijnen is de witte achterkant dat tegen de ramen hangt. De coating en de witte kleur zorgen ervoor dat de gordijnen zonwerend zijn en geen warmte aantrekken. Door de speciale afwerking voelen de gordijnen wat stugger aan dan andere gordijnen. De stof valt daardoor ook minder soepel naar beneden. Black-out gordijnen kunt u het beste confectioneren met een enkele of een retour plooi, maar zal door de stuggere stof altijd wat stijver vallen.

Alle voor- en nadelen op een rijtje

Black-out gordijnen hebben dus best wel wat voordelen, maar deze komen ook weer met een paar nadelen. Om het overzichtelijk te maken zetten wij alle voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen

 • Maximaal verduisterend = 100% lichtdicht
 • Isolerende werking
 • Breed kleuraanbod
 • Tot 60% goedkoper dankzij verduisterende coating (geen voering nodig)
 • ‘s Zomers wordt zonlicht weerkaatst door coating (warmte wordt buiten gehouden)
 • ‘s Winters wordt warmte beter vastgehouden

Nadelen

 • Duurder dan dim-out gordijnen
 • Soms is de achterkant niet dezelfde kleur als de voorkant
 • De stof voelt wat stugger aan

Maximale verduistering met black-out gordijnen

Black-out gordijnen zijn 100% verduisterend. Toch kunnen er kieren onstaan waar nog lichjt doorheen komt. Om dit te voorkomen kun je drie dingen doen.

 1. Kies voor een rails als ophangsysteem
 2. Bestel langere grodijnen die tot op de vloer komen
 3. Maak het gordijn breed, zodat beide delen elkaar goed kunnen overlappen

Bekijk blackout 100% verduisterende rolgordijnen of andere soort 100% verduisterende gordijnen