Vintage meubelen; wat zijn het en hoe herken je echt van nep?

Wie wil er nu geen vintage meubelen in huis? Tenzij je van minimalisme en moderne interieurs houdt is vintage een authentieke stijl die op iedereen indruk maakt. Er zijn de echte liefhebbers van vintage meubels die stad en land afstruinen op zoek naar hun volgende aanwinst. Vintage is dan ook meer dan een stijl alleen, het is een hobby. Een vintage interieur verandert regelmatig, als er weer een nieuw meubelstuk is gevonden en het bestaat uit liefdevol bij elkaar gevoegde stukken die elk uniek zijn. Maar wat zijn vintage meubelen eigenlijk en hoe weet je of je met een authentiek stuk te maken hebt?

Enkele kenmerken van vintage meubelen

Er zijn een aantal manieren waarop je echte vintage meubels kunt herkennen. Moderne meubelontwerpers maken alleen meubels in de vintage stijl, maar deze zijn theoretisch niet vintage. Een vintage meubelstuk herken je aan de volgende kenmerken:

  • Het is gemaakt tijdens de eerste twee of drie decennia na de Tweede Wereldoorlog.
  • Het bevat geen onnodige versieringen.
  • Het is functioneel en efficiënt.

Het functionalisme

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog lag bij veel ontwerpers de nadruk op functionaliteit. Dit waren de aanhangers van het functionalisme en dat zag je terug in architectuur en ook in de meubels die werden geproduceerd. Bauhaus en Het Nieuwe Wonen maken hier ook onderdeel van uit en bekende ontwerpers in het functionalisme waren Rietveld, Le Corbusier en Gropius. Meubelen in de vintage stijl vallen ook onder dit functionalisme en zijn daarom simpel, stijlvol en tegelijkertijd erg bruikbaar.

Hoe herken je vintage?

Omdat vintage meubelen dus soms meer dan 50 jaar oud zijn, is het niet zo moeilijk om een echt vintage meubelstuk te onderscheiden van een nieuw product in de vintage stijl. De prijs kan al een teken zijn, want vintage meubels zijn automatisch een stuk duurder. Verder ga je op zoek naar tekenen van gebruik, zoals slijtage, vaalheid of krasjes. Bekijk de schroeven en de bedrading en je ziet snel of deze oud zijn of nieuw. En als laatste zal er op echt vintage meubelen altijd een stempel of merk te zien zijn. Deze zijn meestal aan de onderkant aangebracht en vertellen je wie het ontworpen heeft en soms zelfs ook wanneer.

Hier vind je het complete aanbod!

De aantrekkingskracht van vintage

Veel mensen vinden vintage meubelen automatisch mooi en bijzonder. Dat komt doordat ze oud zijn en een verhaal te vertellen hebben. Een liefhebber van vintage meubels zal een bijzonder interieur hebben dat uniek is en regelmatig wordt veranderd. Daardoor kunnen ze zich onderscheiden van anderen en hun eigen stempel drukken op het interieur. Elk meubelstuk is gevonden, opgeknapt en heeft een tweede leven gekregen. Ben jij een liefhebber van vintage dan loop je geen tweedehands winkel voorbij zonder even bij de meubelen gekeken te hebben en sla je geen markt over. Vintage is niet voor niets bijzonder in trek momenteel en heeft fans over de hele wereld.