Het hebben van een sedumdak is een geweldige manier om uw dak te versieren. Daarnaast biedt het een aantal voordelen vanuit praktisch oogpunt. Kortom, een sedum dak wordt ook wel een groendak of een levend dak genoemd.

Is sedum iets voor jou?

Het opnemen van een sedumdak in uw gebouw heeft veel voordelen, maar voordat u uw sedums kiest, is het de moeite waard om met een expert te praten! Er zijn veel soorten groendaken en welke voor u geschikt is, hangt af van verschillende factoren zoals de ligging van uw dak, de lokale omgeving, de bouwconstructie… U ontdekt groendaksystemen voor elk mogelijk gebouw. en locatie.

Waarom kiezen voor sedums voor een groendak?

Het mooie van sedums op groendaken is dat ze erg ondiepe wortels hebben en daarom niet veel groeimedium nodig hebben. In feite komt het woord sedum van het Latijnse woord sedeo, wat zitten betekent, omdat het lijkt alsof sedumplanten net boven de dunne, rotsachtige bodems worden gevonden waarin ze van nature groeien.

Voordelen

Een sedum dak biedt verschillende voordelen; een daarvan is dat het onkruid weinig kans geeft om vast te houden door de manier waarop de plant uitgroeit tot een dichte mat van ineengestrengelde vegetatie. Dit vermindert de hoeveelheid onderhoud die nodig is om het te behouden. Het is ook een extreem aanpasbare en droogtetolerante plant. Omdat groendaken niet altijd even goed bereikbaar zijn, is het niet altijd mogelijk of praktisch om voor het dak te zorgen. Sedumwortels zijn dus ook een extra troef voor elk groendak. Door het ondiepe wortelstelsel zijn kleine hoeveelheden groeimedium nodig. Dit vermindert het gewicht dat een groendak mogelijk aan een constructie kan toevoegen en maakt de installatie eenvoudiger.

Opzetten

Er zijn verschillende manieren om een ​​sedum dak te maken; hydro-zaaien, planten in kluiten, stekken of sedummatten. Van de vier methoden is de sedummat verreweg de snelste en gemakkelijkste en geeft direct resultaat. De mat heeft een zeer goede mix van sedumsoorten om het hele jaar door voor kleur en interesse te zorgen, het is ook de enige sedummat die in Nederland wordt gekweekt met een versterkend gaas in het substraat geweven. cultuur om te voorkomen dat het substraat en de planten worden verplaatst door regen of mechanische schade.


Bouw uw sedumdak terwijl het mogelijk is!