Het groendak combineert verschillende groentesoorten ter vervanging van dakpannen en andere traditionele bouwmaterialen die bij de bedekking van een woning worden gebruikt.

Dit type groendak draagt bij tot de toename van het aantal groene zones, wat het onroerend goed aantrekkelijker kan maken en, door de vervanging van beton door natuurlijke vegetatie mogelijk te maken, bevordert het ook het overwicht van diersoorten in stedelijke gebieden, aangezien het vogels aantrekt. Bovendien draagt het sedum dak bij tot de vermindering van de zogenaamde stedelijke warmte-eilanden.

Er zijn twee soorten groendaken, het intensieve en het extensieve. Het eerste type is dikker en bevat een grote variëteit aan vegetatie, met planten die tot 40 cm hoog kunnen worden. Het is een ingewikkelde bedekking die zorgvuldig onderhoud vereist.

Het andere type is het extensieve, dat een lichtere vegetatie heeft, met een maximumhoogte van 20 cm. Dit is een type van ecologisch dak dat weinig onderhoud vereist.

Het is al een trend in duurzaam bouwen om groene daken samen met fotovoltaïsche panelen te gebruiken. Aangezien het systeem voor de opwekking van energie niet goed werkt wanneer het aan extreme temperaturen wordt blootgesteld, vermindert het groendak de werking van de warmte op het systeem, waardoor de opwekking van energie efficiënter wordt.

Voordelen van het ecologische dak

Duurzaamheid

Het sedumdak is een bedekking die het milieu begunstigt met een duurzaam en esthetisch aantrekkelijk materiaal. Door groenvoorzieningen in het dak van uw huis aan te brengen, is het mogelijk het gebruik van nieuwe materialen te verminderen en minder energie te verbruiken.

Het gebruik van groene materialen draagt bij tot het verkrijgen van punten voor de certificering van duurzaam bouwen, vanwege de mogelijkheid om een systeem van hernieuwbare energie in het project op te nemen, zoals bijvoorbeeld zonnetegels.

Thermisch rendement

Groendaken zijn zeer efficiënt om de bewoners van een huis te beschermen tegen UV-straling en de inwerking van de elementen. Vanuit thermisch oogpunt is het sedumdak efficiënt om te zorgen voor een koele woning in de zomer en een comfortabele verwarming in de winter.

Het is belangrijk te onthouden dat een lagere vraag naar verwarming en airconditioning zich vertaalt in lagere energiekosten, d.w.z. een lagere rekening.

Biedt akoestische efficiëntie

Het groendak – met name het substraat ervan – absorbeert goed geluiden die worden veroorzaakt door invloeden van buitenaf, zoals regen en hagel.

De groendak is efficiënt vanuit akoestisch oogpunt en is ideaal voor gebouwen die gelegen zijn in zeer lawaaierige gebieden zoals scholen of winkelcentra.

Het ecodak levert niet alleen talloze voordelen op voor het onroerend goed en de gebruikers ervan, maar draagt ook bij tot de hele samenleving door te zorgen voor een gezondere relatie tussen mens en natuur. Bovendien zorgt de moderne uitstraling van een duurzaam dak in combinatie met de verlaging van de energiekosten en de verlenging van de gebruiksduur van het dak van het gebouw voor een opwaardering van het onroerend goed.