Red Cedar is een grote groenblijvende boom met aromatisch blad en hout dat roodbruin van kleur is. De naalden zijn lang, taps toelopend en wit of crèmekleurig. De bast van deze boom is gegroefd, grof en lichtbruin van kleur, en heeft aromatische olie en latex. Rode ceders worden gewoonlijk gebruikt als sierbomen, ze worden wel dertig voet of meer hoog en spreiden zich uit tot een breedte van zes tot tien voet. Het hout is sterk en strak korrelig met strakke vezels voor sterkte, en het vlekt met een aardse geur. Red Cedar is een van ’s werelds meest gebruikte aromatische houtsoorten. Het wordt vaak gebruikt voor kasten, vloeren, meubels en tuingereedschap vanwege het aroma en de aangename kleur.

Rode ceders groeien in het westelijke deel van Noord-Amerika

Rode ceders groeien in het westelijke deel van Noord-Amerika, met name in de noordelijke staten langs de Pacific Northwest, de Grote Meren en het zuiden van Minnesota en Wisconsin. Ze komen veel voor in oude naald- en loofbossen. Het hout is zwaar en hard, qua samenstelling vergelijkbaar met wijnstokken met een vergelijkbaar dicht hout, hoewel cederbomen eigenlijk geen wijnstokken zijn. De bast van red cedar is gegroefd, de buitenste bast is gladder en vetter, waardoor hij bijzonder geschikt is om als vloerbedekking te gebruiken.

De Western Red Cedar

De Western Red Cedar (juniperus pauperiana), ook wel de ‘snoepriet’ genoemd, heeft een grijsgroene bast die aromatische oliën bevat. Het heeft rechtere, bossige ledematen dan de pauper-soort. De bladeren van de Western Red Cedar hebben een interessante geelachtige tint, daarom wordt de soort soms stokrozen genoemd. De bloemen, die een dieprode blos hebben, openen in de lente en bloeien twee maanden voordat ze eraf vallen. De naalden zijn naaldachtig, met lange uitsteeksels langs de stengel en naaldachtige straalwortels. Van hybride Red Cedar-bomen kan worden verwacht dat ze om de twee tot drie jaar bessen produceren; er is weinig verandering ten opzichte van de standaard plant. De mannelijke bloemen van de boom hebben een witte kop, terwijl de vrouwelijke bloemen geel zijn met een roze uitstraling.