Pellets met leveringszekerheid

Zo langzamerhand lijkt het er op dat wij niet helemaal meer zeker kunnen zijn van voldoende gas om de kachel het hele jaar door te laten branden. Dat komt door de stijgende energieprijzen en door het streven om geen gas meer uit Rusland af te nemen. Het is een optie om dan maar over te stappen naar een andere manier van verwarmen van de woning. Een pelletkachel, die werkt op Agriselect houtpellets, is dan een optie. Zo’n kachel verwarmt het water in de Cv-ketel en is dus in staat om je woning net zo lekker te verwarmen als je gewend bent.

Wat zijn houtpellets

Houtpellets zijn kleine korreltjes brandbaar materiaal, die speciaal zijn ontwikkeld voor het gebruik in een pelletkachel. Een eigenschappen van deze pellets is, dat ze nauwelijks as produceren. Er komt ook nauwelijks rook vrij uit een pelletkachel. De pellets worden gemaakt van hout of van houtachtig afval. De Agriselect houtpellets worden gemaakt van bomen. Die groeien in productiebossen, die beheerd worden door Agriselect. Als de bomen gekapt zijn wordt het hout versnipperd en geperst tot pellets. Voor elke gekapte boom wordt er een nieuw exemplaar geplant, zodat de productiebossen op peil blijven. Ook helpt een nieuwe boom om de CO2 uitstoot, die vrij komt bij verbranding van de pellets, te compenseren.

Is een pelletkachel milieuvriendelijk?

Niet iedereen is overtuigd van de waarde van pelletkachels voor het milieu. Door pellets te verbranden komt er CO2 vrij, net als bij een gaskachel. Vanuit de visie om de CO2 uitstoot te verlagen is een pelletkachel dus geen goed idee, ook niet als de CO2 uitstoot wordt gecompenseerd. Echter, een pelletkachel is minder schadelijk voor het milieu dan een gaskachel of CV. Want ook die stoot CO2 uit, die niet wordt gecompenseerd. Milieutechnisch zou het het beste zijn als iedereen zijn woning elektrisch zou verwarmen met duurzaam opgewekte energie.