De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord, noppenschuim. Het is een vrij prijzig materiaal wat je in veel muziek- en radiostudio’s ziet terugkomen. Het schuim lijkt qua vorm op eierdozen, is meestal zwart grijzig van kleur en zit tegen de muren van studio’s aan. Maar waar is dit materiaal nu precies voor bedoeld, hoe werkt het en zijn er alternatieve voor dit materiaal?

Hoe werkt de isolatie precies?

In studio’s wordt heel veel geluid geproduceerd. Het is natuurlijk de bedoeling dat dit geluid niet voor overlast gaat zorgen en zoveel mogelijk binnen de perken blijft. Daarom moet je dit geluid gaan isoleren. Vaak kopen mensen hier noppenschuim voor. Dit werkt echter niet goed voor het isoleren van geluid. Het is namelijk een te licht soort schuim waar geluidsgolven dwars door heen zullen gaan. Bovendien is de opencelligheid van het schuim ook heel belangrijk voor de als je geluid goed wil isoleren. Als er te veel cellen van het schuim open zijn dan zorgt dit ervoor dat het geluid niet geabsorbeerd wordt en te weinig open cellen zijn kan er weer voor zorgen dat het geluid gereflecteerd wordt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling als je een ruimte wil isoleren. Er zijn wel een paar alternatieven die wel goed isoleren. 

Het alternatief voor noppenschuim

Er zijn dus ook alternatieven voor noppenschuim. Je kan bijvoorbeeld ook akoestisch schuim gebruiken als isolatie. Dit geeft een veel betere isolatie en kan dus ook beter gebruikt worden in de studio’s.  Als de kwaliteit van het akoestiek schuim goed is de dichtheid ongeveer 30 kg. Dat is veel zwaarder als de dichtheid van het andere schuim. Deze dichtheid is een optimale combinatie van absorptie van geluid en een lange levensduur van akoestiek schuim. Daarom is akoestiek schuim dus een goed alternatief voor het isoleren van een studio. Daarnaast is akoestiek schuim tegenwoordig voor een goede prijs te kopen. 

Eierdoppen schuim tegels

Als je dan toch voor noppenschuim tegels wil gaan dan kan je ervoor kiezen om hele panelen te kopen. Dit is natuurlijk heel handig als je je studio wil voorzien van schuim. Je kan het snel aanbrengen doordat het grote oppervlaktes zijn die je in een keer aanbrengt. De tegels zijn makkelijk aan te brengen in de studio met een lijmspray. De tegels zorgen er ook voor dat de studio een mooie look krijgt. Ook akoestisch schuim is te verkrijgen in tegels en dus makkelijk aan te brengen in je studio.

Een mooie geïsoleerde studio

Een studio met schuim tegels ziet er niet alleen heel mooi uit het is ook nog eens goed geïsoleerd. Er zit wel duidelijk verschil in het noppenschuim en het akoestisch schuim. Het schuim laat duidelijk toch nog best wel veel geluid door in tegenstelling tot akoestisch schuim. Je kan er daarom voor kiezen om toch akoestisch schuim te plaatsen. Dit schuim heeft een hogere dichtheid en zorgt er daarom voor dat er meer geluid geabsorbeerd wordt. De eierdozen van schuim zien er dan misschien wel heel erg cool uit maar ze zijn niet het beste voor de isolatie! 

Zoek je wel goed noppenschuim? Kijk dan eens op de website Bigblock.nl