Nadelen van het bestraten van je tuin

Veel tuinen hebben op dit moment wel bestrating. We kunnen eigenlijk zelfs wel spreken van een trend. Steeds meer tuinen maken gebruik van bestrating in plaats van groen. Dit doen veel mensen natuurlijk ook zeker voor een aantal redenen. 

Ten eerste is bestrating natuurlijk erg onderhoudsarm, wat wil zeggen dat het, ten opzichte van groen, veel makkelijker te onderhouden is. Wil je dus een tuin waar je zo min mogelijk naar om hoeft te kijken , dan is bestrating natuurlijk een erg goede optie. Daarnaast zorgt bestrating ook voor een stevige ondergrond voor bijvoorbeeld je terras, waardoor je tuin stabieler en veiliger is. 

Maar bestrating is ook allang niet echt meer lelijk. Sterker nog, bij tuinen refereren we ook wel naar sierbestrating, om aan te tonen dat bestrating helemaal geen lelijke optie hoeft te zijn. Een vlug kijkje bij bijvoorbeeld Bakker Buitenleven laat zien dat er ook heel erg veel keuze is op het gebied van sierbestrating. Zo is er voor ieder wat wils.

Toch heeft bestrating niet alleen maar voordelen. Om je te helpen een afgewogen keuze te maken, zetten we hier even kort een aantal nadelen van het bestraten van je tuin op een rijtje.  

Niet alleen positief

Naar onze mening is het eerste nadelige punt van het bestraten van je tuin, toch wel de look. Tuurlijk, het bestraten van je tuin is erg praktisch, het vereist immers amper onderhoud. Maar toch moet je stellen dat mooi echt iets anders is. Een tuin hoort gebruik te maken van planten, struiken, bloemen, gras en wellicht zelfs bomen. Bestrating is dus handig, maar het moet wel smaakvol gedaan worden. Kijk eens op Bakker Buitenleven voor inspiratie , hoe je stijlvol sierbestrating kan plaatsen. 

Naast de stijl afweging zijn er ook nog een aantal praktische zaken die het overwegen waard zijn. Ten eerste kan het bestraten van je tuin de afvoer van water verslechteren. Dit komt niet heel vaak voor, maar als je je bestrating slecht plaatst kan het zeker een probleem worden. Daarnaast kan de betegeling erg glad worden en daardoor niet altijd even veilig zijn voor zowel ouderen als kinderen.