Mulchen in moestuinen: voordelen en opties

Mulchen is het aanbrengen van materiaal om de bodem te bedekken, en kan zowel organisch (gedroogde bladeren, houtsnippers, gemaaid gras, enz.) als anorganisch (gemalen banden, stenen, enz.) zijn.

De mulch brengt vele voordelen voor de planten, en zorgt ervoor dat u minder werk heeft bij de verzorging van de tuin, waardoor de mulch een van de krachtigste hulpmiddelen is voor degenen die thuis een moestuin hebben.

Waar wordt mulch voor gebruikt?

  • Het houdt de grond langer vochtig, zodat minder vaak water hoeft te worden gegeven;
  • Het vermindert de groei van onkruid, omdat het de zon afdekt en het voor kleine planten moeilijk maakt om te groeien. Als ze groeien, is het makkelijker te verwijderen;
  • Het voorkomt dat de grond de wortels in de zomer oververhit en in de winter overcooled werkt;
  • In het geval van plantaardig materiaal verhoogt de mulch het gehalte aan organisch materiaal in de bodem, waardoor het zich na verloop van tijd in de bodem integreert;
  • Het beschermt de bodem tegen de impact van waterdruppels (die het oppervlak verdichten), en tegen erosie.

Hoe doe u de organische mulch?

Zorg voor droog mulchmateriaal: u kunt droge bladeren gebruiken die van bomen zijn gevallen, houtsnippers of gemaaide gras bladeren. Als het materiaal te groot is, knip het dan in kleinere stukken. Gebruik nooit gezaaid materiaal, want dan kunt u een plaag in uw tuin veroorzaken.

Bedek de grond rond de planten zorgvuldig, in een laag van niet meer dan 4 centimeter dik, en voorkom dat de stengel van de planten te veel wordt geraakt. Geef het gebied vervolgens goed water, zodat het materiaal goed vastzit.

Materialen voor organische mulch

Boom-, gras- en eikenbladeren – Deze bevatten veel voedingsstoffen en geven die beetje bij beetje af, en zorgen bovendien voor een goede warmte-isolatie van de bodem.

Gemaaid gras – Dit is een uitstekend materiaal, maar het vergaat snel.

h aantrekkelijk. Houdt de grond vochtig en helpt onkruid te bestrijden.

Houtsnippers – Makkelijk te vinden, esthetisc