Let goed op waar je bloemen vandaan komen
Bij de bloemist, de supermarkt of het tuincentrum is meestal niet te zien of bloemen en planten uit Nederland komen, of zijn geïmporteerd uit het buitenland. Vaak weet een bloemenverkoper wel meer over de bloemen. Vraag naar een keurmerk of waar de bloemen vandaan komen. Bloemen van Nederlandse bodem, die niet uit de warme kas komen, zijn de beste keuze voor het klimaat. Daarnaast komen het hele jaar door bloemen, vooral kleine roosjes of Blauwe druifjes, met het vliegtuig uit Afrika. Opvallend genoeg is de klimaatimpact van een bosje ingevlogen kleine roosjes minder groot dan de klimaatimpact van een bos grote rozen uit de Nederlandse kas.
Wist je dat er keurmerken voor bloemen zijn?
In de Keurmerkenwijzer lees je meer over alle keurmerken en plaatjes die je op bloemen kunt vinden. Biologische bloemen zijn een goede keuze als je wilt letten op gifgebruik. Deze bloemen zijn over het algemeen veilig en niet schadelijk voor bijen. Naast biologisch houden ook andere keurmerken rekening met het milieu, en soms ook met arbeidsomstandigheden – zoals Fairtrade voor bloemen uit bijvoorbeeld Afrika. Voor Tulpen kun je sowieso het beste voor nederlandse tulpen kiezen. Een andere tip is dat als de bloemen uitgebloeid zijn, gooi ze dan niet bij het restafval, maar doe ze bij het groente-, fruit- en tuinafval.
Kies voor potplant in plaats van bos bloemen
Een potplant die lang meegaat is een betere keuze voor het klimaat dan steeds een nieuwe bos bloemen in een vaas. Het is alleen de vraag of het als cadeau even geschikt is. Je wilt tenslotte vaker met iets leuks kunnen aankomen. En ook de klimaatimpact van potplanten verschilt sterk. Een handige vuistregel: begin klein. Zo is de klimaatbelasting van een ficus van 150 cm 10 x zo hoog is als die van een ficus van 60 cm. Bloeiende potplanten die relatief goed scoren voor het klimaat zijn bijvoorbeeld een hyacint of tulp in een mandje, orchidee, kleine potchrysant en kalanchoë.