Je huis verduurzamen, hoe doe je dat?

Je huis kun je op verschillende manieren verduurzamen, maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Met een duurzame woning bespaar je op den duur heel veel geld. Het kost vaak wel wat om deze investering te doen, maar over de jaren heen haal je het er gegarandeerd uit. Bovendien stijgt de waarde van je woning als je een duurzaam energielabel hebt. Zo’n energielabel aanvragen kan gemakkelijk via gecertificeerde bedrijven. Welke stappen jij kan nemen om je woning te verduurzamen lees je in deze blog!

Isoleren, isoleren, isoleren!

Iets wat je eigenlijk als eerste moet doen wat héél belangrijk is is isoleren. Je kan allerlei duurzame verbeteringen aanbrengen aan je woning, maar als je huis dan nog slecht geïsoleerd is, heeft het eigenlijk weinig nut. De eerste stap is dus isoleren. Je kan je muren isoleren met spouwmuurisolatie en je dak met dakisolatie. Daarnaast ga je voor dubbel glas in plaats van enkel glas. Zorg daarnaast ervoor dat je geen tocht binnenhaalt door kieren en gaten. Werk deze af met speciale tochtstrips. 

Zonnepanelen

Met zonnepanelen kan jij bijvoorbeeld je woning verwarmen met zonne energie of je elektrische auto opladen. Energie die je overhoudt kan je opslaan in een thuisbatterij, zodat je een eigen voorraad energie hebt die je kan gebruiken als het bijvoorbeeld een tijdje wat minder zonnig is. Zonnepanelen zijn vaak een grote investering, maar uiteindelijk kan je hier heel veel geld mee besparen. 

Warmtepomp

Een warmtepomp is een pomp die warme lucht uit de omgeving haalt en deze gebruikt om je huis mee te verwarmen. Het is als het ware een omgekeerde koelkast! Met een warmtepomp kun je op duurzame wijze je woning verwarmen. Een warmtepomp gebruikt ook energie om de warmte te verzamelen, maar in verhouding is het wel veel voordeliger dan een klassieke gasverwarming. 

Douche-WTW

Een douche-WTW hoor ik nu denken? Dit is een duurzame optie die nog niet zoveel mensen kennen. Douche-WTW staat voor douche warmte terugwinnen. Met het warme water waar jij mee doucht, wordt koud water alvast verwarmd. Een douche-WTW kan je met elk verwarmingstoestel combineren. Is een douche-WTW de moeite waard? Wij zeggen ja! Met een volledige douchebeurt van 9 minuten kan je met een douche-WTW tot wel 50% energie voor het opwarmen van water besparen. Heb je een groot huishouden met veel douchers? Dan is dit dus zeker een goede optie voor je.