Jasmijn kopen voor de tuin? Dit moet je weten!

De Jasmijn behoort tot één van de meest populaire planten in Nederland. Dat is ook niet zo gek, want de Jasmijn geeft prachtige bloemen af en is geschikt voor veel verschillende toepassingen. Je kunt Jasmijn planten als reguliere plant in de tuin vanwege haar mooie bloemen, maar de Jasmijn plant is ook te gebruiken als klimplant om bijvoorbeeld je pergola, schutting of muur mee op te fleuren. Ben jij benieuwd welke soorten Jasmijn er zijn, waar je Jasmijn voor kunt gebruiken en hoe je Jasmijn het beste kunt planten? Lees dan snel verder!

Welke soorten Jasmijn zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten Jasmijn. Een zeer bekende en populaire soort Jasmijn is de Toscaanse Jasmijn, ook wel Sterjasmijn genoemd. Een andere veelvoorkomende soort Jasmijn, is de witte Jasmijn, ook wel de ‘gewone jasmijn’ genoemd. Beide soorten Jasmijn zijn zeer goed geschikt als klimplant. Dit blog zal echter, om het gemakkelijk te houden, focussen op Toscaanse Jasmijn. Deze plant heeft mooie, stervormige bloemen die ruiken naar vanille. De plant heeft een mediterrane oorsprong en is ook ‘s winters nog mooi groen. Toscaanse Jasmijn is onder te verdelen in drie soorten: de gele Toscaanse Jasmijn (Star of Toscane), de roze Toscaanse Jasmijn (Star of Sicily) en de zachtroze Toscaanse Jasmijn (Pink Showers). 

 

Over Toscaanse Jasmijn

Alle soorten Toscaanse Jasmijn zijn perfect geschikt als klimplant. De plant groeit rustig en kan daardoor ook goed gebruikt worden in een kleine tuin of grote pot. De plant is wintergroen en heeft heerlijk geurende bloemen. De Toscaanse Jasmijn bloeit in de maanden mei tot en met september en kan ik het voorjaar en het najaar gesnoeid worden. 

Waar moet je Toscaanse Jasmijn planten?

De Toscaanse Jasmijn is een plant die relatief veel zon nodig heeft om goed te kunnen groeien. Je kunt de plant dan ook het beste in de halfschaduw of in de zon plaatsen. De plant heeft verder behoefte aan een bodem met voldoende voeding. Zorg er dan ook voor dat je, wanneer je de Toscaanse Jasmijn gaat aanplanten, tuinaarde met extra voeding toevoegt. Wil je de plant gebruiken als klimplant? Geef de Toscaanse Jasmijn in de beginfase dan wat hulp, door een klimrekje te plaatsen waarlangs de plant omhoog kan klimmen.

Hoe verzorg je Jasmijn? 

De Toscaanse Jasmijn behoeft in de tuin weinig verzorging, je hoeft de plant alleen te wateren en bij te voeden wanneer je merkt dat de grond uitgedroogd raakt. Heb je de Jasmijn in een pot staan? Zorg dan dat je de Jasmijn regelmatig voedt met water en plantenmest.