Huis kopen: wel of geen bouwkundige keuring?

huis kopen

Heb je een woning gekocht, dan wil je achteraf geen onvoorziene kosten hebben, omdat er ergens een verstopte lekkages is of dingen kapot zijn. Een bouwkundige keuring, van bijvoorbeeld de specialisten van Huiskeur, biedt de oplossing. Een specialist doet metingen in de woning, vanaf de kelder tot aan de zolder. Zodoende wordt de hele woning gecontroleerd en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Na het keuren van een bouwkundige heb je inzicht hoe de staat is van je nieuwe woning.

Waarom een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Een woning kopen is een grote stap en daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Het kost je veel geld en je wilt natuurlijk weten waar je precies aan toe bent. Met name als je een ouder huis koopt is een inspectie belangrijk om te laten doen. Je zult verliefd zijn op de woning, maar de woning kan ook minder sterke punten hebben. De minder sterke punten krijg je te zien tijdens een bouwkundige keuring en zodoende heb je een sterkere positie als koper. Je kunt misschien wat van de prijs afsnoepen of je kunt de verkoper iets laten repareren.

Wel of geen bouwkundige keuring laten doen?

Niet alle woningen hebben zo’n bouwkundige keuring nodig. Zo zijn nieuwe woningen meestal in orde en daardoor kan een bouwkundige keuring overbodig zijn. Kijk naar het bouwjaar van een woning, want dit is een goede indicatie als je niet precies weet wat te doen. Heb je twijfels, dan is het verstandig om een keuring te laten doen. Het kan je veel geld besparen als je van tevoren inzicht hebt. Heb je het plan om je woning te verbouwen? Dit kun je doen met het meefinancieren met je nieuwe hypotheek.

Wat mag zo’n bouwkundige keuring kosten?

Een bouwkundige keuring hoeft niet veel te kosten. Laat je een bouwkundige keuring doen door een specialist, dan is het beste om rekening te houden met een bedrag van ongeveer 375 euro. Let wel op dat de keuring niet aftrekbaar is van de belasting. Echter is dit wel het geval als de bank je verplicht om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit kan gebeuren als bijvoorbeeld de taxateur achterstallig onderhoud ziet.