Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

hoeveel zonnepanelen

Wil je zonnepanelen op je dak leggen? Je wilt dan wel eerst weten hoeveel je er eigenlijk nodig hebt? In de meeste gevallen om je op twaalf uit. Er zijn echter heel veel factoren die hierop van invloed zijn. Kijk bijvoorbeeld wat voor jou rendabel is. Leer meer over de kosten op Zonduurzaam.nl. In dit artikel bekijken we ook andere zaken die een rol spelen.

Het energieverbruik

De hoeveelheid zonnepanelen die je kan gebruiken berekenen doe je op basis van het energieverbruik. Dit kan je gewoon op je rekening zien. Meer is dus lang niet altijd beter. Overproduceren van stroom is namelijk niet zo rendabel door het lagere teruglevertarief.

Wattpiek per paneel

De hoeveelheid Wattpiek verschilt per soort zonnepaneel. Je kan de maximale opbrengst onder de perfecte omstandigheden als uitgangspunt nemen. Dit betekent volle zon, onder een perfecte hoek vangen. In de meeste gevallen zal dit dus niet zijn wat je daadwerkelijk ook opwekt.

De dakoriëntatie

De oriëntatie van je dak is heel belangrijk. Panelen richting het zuiden, onder een hoek van 30 tot 50 graden wekken veel meer op dan een paneel op het noorden. Dat is dus altijd belangrijk om te bekijken bij het ontwerpen van het systeem. De specialist helpt je hierbij.

De mate van schaduw

De schaduwval van elementen zoals gebouwen, bomen of onderdelen van je dak, kunnen de hoeveelheid zon op je paneel beperken. Wanneer je de schaduw niet kan mijden, dan is de juiste omvormer installeren essentieel. Zo haal je nog altijd alles eruit. Ook hierbij kan de specialist helpen.

De hoeveelheid ruimte op het dak

Tot slot is ook de ruimte op het dak heel belangrijk. Een gemiddeld zonnepaneel is 170 x 90 centimeter. Dat betekent dus dat je wel wat ruimte nodig hebt. Je hebt minimaal 6 panelen nodig voor een goed rendement. Dit moet je dus allemaal meenemen in de berekeningen wanneer je op zoek gaat naar de juiste opties voor jouw dak.

Wat te doen?

Om je een idee te geven van wat je moet doen, kan je de specialist vragen je te helpen met een berekening. Er wordt dan gerekend met zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp. Het gemiddelde verbruik van Nederlandse huishoudens wordt als uitgangspunt genomen daarbij. Wanneer jouw verbruik afwijkt, is dat alleen maar beter. Je kan met de hulp van de kenners heel precies bepalen hoeveel zonnepanelen je nu eigenlijk nodig hebt voor jouw dak.