Hoe je de warmte in de zomer in je woonkamer buiten kunt houden

In de zomer kan het zomaar ineens heel snel warm worden in huis. Als je een paar grote raampartijen in je woonkamer hebt waar ’s ochtends de zon op staat dan kan je ’s middags een eitje bakken op de vensterbank. Om niet weg te smelten wanneer je in het weekend na het uitslapen beneden komt hebben we een aantal tips voor je. Met deze tips hou jij in de zomer je hoofd lekker cool.

Installeer screens buiten

Een van de beste dingen die je kunt doen is screens buiten installeren. Door screens te installeren hou je een deel van de warmte van de zon buiten, deze komt niet door je screens of rolluiken heen waardoor het een stuk cooler blijft in je woonkamer.  Hierbij is er nog onderscheid tussen doeken screens of echte rolluiken. De echte rolluiken zijn vaak van aluminium gemaakt en blokkeren meer warmte dan doeken screens. De doeken screens staan vaak wel wat mooier waardoor veel mensen kiezen om screens te installeren in je woonkamer.

Ramen en deuren dicht houden

Over het algemeen is het in je huis wel iets cooler dan dat het op een echt hete zomerdag buiten is. Om die reden is het ook een goed idee om alle ramen en deuren gesloten te houden op het heetst van de dag. Hiermee voorkom je dat er via die route veel warmte je woonkamer in sluipt. Wanneer het ’s avonds afkoelt tot koeler dan in je woonkamer, dan kan het wel een goed idee zijn om je ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Dan kun je wat koele lucht in je huis krijgen. Verwacht hiervan geen wonderen, de warmte zal echt in je muren zitten. Het heeft dus wel even wat tijd nodig tot het afkoelt.

Isoleer je huis

Dit geldt vooral voor oude huizen. Oude huizen zijn vaak slechter geïsoleerd dan nieuwe woningen. In de winter zorgt slechte isolatie ervoor dat het sneller koud wordt in je woonkamer. Maar in de zomer kan de hitte er dus juist makkelijker in. Een goed geïsoleerde woning houdt de zomerse hitte dan ook een stuk langer buiten de deur, waardoor jouw huis een stuk koeler zal aanvoelen.

Ventilatoren en airconditioning

Tot slot kan je altijd nog gebruik maken van apparaten die koelen. Airconditioning is hierbij het beste omdat dit echt koude lucht je kamer in blaast. Echter kan een ventilator het gevoelsmatig ook al een stuk aangenamer maken door de lucht die een ventilator in beweging brengt.