Graszoden kopen, waarom zou je?

goedkoop kunstgras

Waarom zou je graszoden kopen als een gazon inzaaien goedkoper is? Wanneer je zoden koopt en legt of laat leggen, dan is je gazon direct groen en beloopbaar. Wanneer je gras zaait duurt het enkele weken voor je gazon groen is en nog enkele weken langer voor je erop mag lopen. Zoden kun je bijna het hele jaar door leggen terwijl gras zaaien alleen gedaan kan worden tussen mei en augustus. De voordelen van het kopen en leggen van graszoden:

·         Het leggen van graszoden gaat makkelijk en snel

·         Het gazon is direct groen en beloopbaar

·         Je kunt kiezen voor verschillende grassoorten

·         Kies je voor speelgras dan kunnen kinderen direct spelen

·         Zoden hebben een dichte structuur waardoor onkruid minder snel opkomt

Ja, zoden zijn duurder dan het inzaaien van je gazon, maar bij inzaaien duurt het langer voor je een groen gazon hebt.

Hoe wordt gras gekweekt

Bij het kweken van gras voor zoden is het belangrijk dat de bodem luchtig wordt zodat overtollig water afgevoerd kan worden. De grond wordt gefreesd en organische meststoffen worden aangebracht en daarna wordt de grond omgeploegd. Na het frezen, bemesten en ploegen wordt de grond geëgaliseerd. Alle bulten en kuilen worden glad gemaakt, maar het land is in het midden net wat hoger dan aan de zijkanten. Dit is ook om het water goed weg te laten lopen. Dan gaat de kweker gras zaaien waarbij een speciale machine het gras in de bovenste laag van het land verwerkt. Het graszaad is zorgvuldig samengesteld en de juiste dichtheid en hoeveelheid bij het zaaien, bepaald de kwaliteit van de toekomstige graszoden. Voor een stevige grasmat zal de kweker het gras regelmatig walsen. De wortels van het gras worden door het walsen goed in de toplaag geduwd.

Wanneer wordt het gras gesneden

Als de lengte van het gras bij de kweker tussen de 3 en 4 centimeter is wordt de grasmat gemaaid. Dit gebeurt tot wel 85 keer en pas na een jaar is het gras sterk genoeg om te worden gesneden. Uit deze grasmat worden stroken van 40 cm breed en 250 cm lang gesneden met een speciaal daarvoor ontworpen machine. Deze machine zorgt ervoor dat de graszoden ook direct worden opgerold en op een pallet worden geplaatst.

Waar moet je op letten bij het kopen van graszoden

De kwaliteit van graszoden is verschillend, zo kun je kiezen voor premium gras, speelgras, sportgras of schaduwgras. Als je zoden gaat kopen is het belangrijk om op de versheid van de zoden te letten. Verse zoden zijn wat vochtig, maar wel stevig. Vraag hoe oud het gras was toen het werd gestoken. Hoe ouder het gras bij het steken was, hoe dichter de groei is. Zorg ervoor dat je de zoden zo vlug mogelijk na aankoop legt en sproei de eerste tijd goed, maar zorg ervoor dat ze niet te veel water krijgen want te veel water is slecht voor wortelgroei. Je moet de graszoden de eerste keer maaien bij een lengte van ongeveer 4 centimeter. Vaak is dat al na een week. Dat moet wel voorzichtig gebeuren en zorg ervoor dat het niet direct heel kort wordt gemaaid.