Graszoden kopen voor een mooi groen gazon

Kunstgras kopen

Wil jij snel een mooi groen gazon dan kun je het beste graszoden kopen. Wanneer je graszoden legt heb je direct een mooi egaal groen gazon. Een groen gazon verkrijgen met het inzaaien van graszaad kan ook maar dan kun je minimaal een maand niet op het gazon lopen. Een graszode wat is dat precies? Een graszode is een dunne plag gras en bestaat uit boven- en ondergrondse plantendelen. Een grasplag heeft weinig aarde, maar wel een dicht wortelpakket. Graszoden worden over het algemeen op grote percelen grond geteeld. Wanneer de graszoden geoogst worden zijn ze minimaal 12 maanden oud. Een langzaam groeiproces heeft dan gezorgd voor een mooie dichte grasmat met een dicht wortelpakket. Door de dichtheid van de graszode kan deze worden opgerold en op een andere plaats weer worden uitgerold. Een graszode wordt ook opgerold vervoerd.

Waar moet je op letten bij het kopen van graszoden

De kwaliteit van graszoden is erg verschillend. Ga je graszoden kopen dan is het van belang om te letten op een aantal belangrijke punten:

Versheid; ga je graszoden kopen dan moet je vooral op de versheid van de graszoden letten. Je kunt de versheid zelf testen door aan de graszode te voelen. Deze moet stevig en wat vochtig aanvoelen.

Leeftijd; hoe ouder de graszode is hoe dichter de groei zal zijn. Een graszode moet minimaal één jaar groeien. Is de groei langer dan wordt er vaker gemaaid waardoor de graszode dichter begroeid zal zijn.

Ga je graszoden kopen zorg er dan voor dat je de zoden binnen 18 uur na levering ook kunt leggen. Hoe langer graszoden opgerold liggen hoe slechter de kwaliteit van de zoden wordt.

Hoe worden graszoden geteeld?

Het telen van graszoden is een wat langer proces. Eerst moet het juiste graszaad worden gesorteerd op kwaliteit en soort. De meeste graszoden bestaan uit een speelveld mengsel waardoor je in de tuin over het gras kan lopen en kinderen erop kunnen spelen. Het land wordt voor het zaaien eerst een aantal keren omgeploegd en daarna mooi strak en plat gemaakt met een wals. Dan wordt het graszaad over het land gestrooid. Het land moet voldoende vochtig worden gehouden en als het gras ongeveer 6 centimeter lang is wordt de grond opnieuw gewalst zodat de ondergrond goed vast is. Daarna wordt het gras voor de eerste keer gemaaid. Dat maaien gebeurt daarna nog een aantal keren. Ook wordt het gras bespoten tegen onkruid. Na iets meer dan een jaar kunnen er plaggen van worden gesneden.

Het leggen van graszoden

Ga je graszoden kopen dan krijg je die op rol aangeleverd. Thuis hoef je die graszoden alleen nog maar uit te rollen over de van tevoren klaargemaakte grond. Je kunt het beste graszoden kopen aan het begin van het groeiseizoen. Is het in maart al wat warmer dan kun je graszoden ook in maart leggen. Wil je in de zomer graszoden kopen om te gaan leggen? Dan kun je dat het beste doen op een wat bewolkte of regenachtige dag. Na het leggen van de graszoden moeten deze wel goed gesproeid worden, maar ze mogen niet kletsnat worden!