Een veranda is ideaal wanneer je het buitenseizoen wilt verlengen. Vooral in combinatie met dubbele tuindeuren haal je hiermee de zomer in huis! In deze blog beschrijven wij stap voor stap hoe je zo’n veranda moet bouwen. Een eigen veranda bouwen doe je in twaalf stappen. Materialen kan je makkelijk aanschaffen bij Kozijnshop.

Stap 1. Eerst moet je de plekken markeren waar de basis komt van je veranda, ofwel de balken. Hierdoor zie je hoe groot het gaat worden en hoeveel materiaal je nodig hebt.

Stap 2. Zorg ervoor dat de helling van het dak naar genoeg naar beneden loopt om regen goed af te voeren. Anders wordt het dak te zwaar.

Stap 3. Markeer waar de palen komen te staan. Je kan de palen op de tegels plaatsen, maar bij een professionelere constructie wordt aangeraden de palen in de grond te slaan en vast te zetten met snelcement.

Stap 4. Boor gaten in de muur om de gevelbalken aan vast te zetten.

Stap 5. Gebruik bij het vastzetten van deze gevelbalken nagelpluggen.

Stap 6. De palen moeten waterpas staan en even hoog zijn. Controleer dit door bij de buitenste palen een touw te spannen, om te zien of de hoogte hetzelfde is en het waterpas is.

Stap 7. Plaats de balk horizontaal op de palen. De balk moet dus dezelfde afmeting hebben als de palen. Vervolgens kunnen kleine balkjes gemonteerd worden voor meer stabiliteit.

Stap 8. Plaats nu ale balken vanaf de gevelbalk tot aan de balk boven de palen. In principe kun je zelf het aantal van deze balken bepalen. Hoe meer, hoe zwaarder, maar wel meer stabiel.

Stap 9. Nu kun je je eigen gekozen dak monteren aan de balken. Bevestigen doe je met het voorgeschreven materiaal van het daksoort.

Stap 10. Controleer of er geen kiertjes zijn zodat sneeuw en regen door het dak kan gaan en je veranda is klaar.

Aangeraden wordt om bij het maken van de veranda met twee personen te werken. Er worden zware materialen gebruikt en dit lukt niet altijd met één persoon.