Een geschiedenis van de tuinkabouter

Kleine kabouterbeeldjes begonnen te verschijnen in Europa in de vroege jaren 1600 als een teken van goed geluk. De tuin- of gazonkabouters zoals we ze vandaag kennen, verschenen in Duitsland in het midden tot het einde van de jaren 1800 en waren altijd gemaakt van klei. Kabouters verschenen voor het eerst in de tuinen van Engeland in de jaren 1840 en vanaf dat moment nam hun populariteit een hoge vlucht.

Men dacht dat de mythische kabouters onder de grond leefden, aangezien hun naam is afgeleid van een Latijns woord voor aardbewoner. Ze waren populair in Duitse sprookjes en werden vaak beschreven als oude mannen die schatten bewaakten.

Uitgelicht: https://www.tuinkaboutershop.nl/

De eerste tuinkabouters die in massaproductie werden vervaardigd, kwamen ook uit Duitsland in de jaren 1870. De twee grootste namen in de kabouterfabricage waren Philipp Griebel en August Heissner.

Heissner werd over de hele wereld bekend om zijn prachtig gemaakte kabouters. Helaas hebben de wereldoorlogen de meeste tuinkabouter productie in Duitsland weggevaagd, waardoor antieke Duitse kabouters vandaag de dag zeer zeldzaam zijn.

In de jaren 1980 begonnen bedrijven in de Tsjechische Republiek en Polen met het maken van tuinkabouters en overspoelden de markt met goedkopere imitaties van de Duitse producten. Tegenwoordig worden de meeste kabouters in Polen of China gemaakt.

Het Amerikaanse bedrijf, Kimmel Gnomes, is een van de laatste fabrikanten van kabouters van klei en hars die met de hand worden afgewerkt en niet in massa geproduceerd. Deze zijn er in een verscheidenheid van maten, houdingen en kleuren.

Tip: Vijverdecoratie Kopen? | Decoratie Beelden Voor de Vijver

Er zijn vandaag de dag 25 miljoen tuinkabouters in Duitsland. Oorspronkelijk werden kabouters geacht bescherming te bieden, vooral tegen begraven schatten en mineralen in de grond. Ze worden vandaag de dag nog steeds gebruikt om te waken over gewassen en vee, vaak verstopt in de hoeken van een schuur of verborgen in de tuin.