De zomer zit er weer aan te komen en dat betekent lekker lang in de tuin zitten, zo vaak mogelijk. Heerlijk genieten van de zon op het gezicht en de geur van de bloemen in de neus. Dan is het natuurlijk wel zo leuk om een goed tuintje te hebben. Het hoeft echt niet moeilijk te zijn, maar het beginnen van een bloementuin kan wel een drempel zijn. Wat heb je precies nodig voor het beginnen van een bloementuin? Hier staat het!

Een idee

Alles begint met een idee. Zo ook de bloementuin! Dit idee uit zich vaak in een planning en in een stappenplan. Bedenk bijvoorbeeld welke bloemen je in de tuin wil hebben. Er zijn vele informatieplaatjes te vinden over welke bloemen wel en niet goed werken in een bloementuin. Haal deze bloemen, of de zaadjes ervan, binnen, zodat je in één keer door kan. De planning is daarnaast ook belangrijk. Natuur is iets wat niet gehaast kan worden. Als je in de zomer een hele tuin wil of juist specifieke bloemen graag wil zien, dan horen deze op tijd geplant te worden. Vaak staat er op de zakjes van de zaadjes wanneer het tijd is om de bloemen te planten en wanneer deze op zullen komen.

Benodigdheden

Er zijn minder spullen nodig dan iemand misschien zou denken voor het planten en bijhouden van een (bloemen)tuin. Het kan wel oplopen als iemand net pas een tuin heeft, maar vaak zijn de benodigde gereedschappen al in bezit. Dus wat heb je nodig? De zaadjes van de gewilde bloemen, gereedschap (zoals handschoenen, een schop, een hark en een gieter of tuinslag) en tuinaarde. Tuinaarde kopen kan wat tricky zijn, omdat er vrij wel verschillende soorten aarde zijn die net een ander doel helpen. Let er dus goed op dat het de aarde geschikt voor een bloementuin is. Als laatst is er nog tijd en moeite nodig. Dit voor het aanleggen van de tuin, maar het hoort natuurlijk ook bijgehouden te worden. De planten horen voldoende water te krijgen en hier en daar wat extra voeding. Zo heb je in een mum van de tijd de mooiste bloemen!

Stappenplan

Waar begin je mee? Het plan van waar je het tuintje wil hebben. Spits daar de grond om en haal stenen en graspollen zo veel mogelijk weg. Let erop dat het niet zo handig is om meteen erg groot te beginnen. Begin liever wat kleiner, zodat het zeker bijgehouden kan worden. De plek waar de tuin gaat komen hoort genoeg zonlicht te krijgen en niet al te dicht bij leidingen te liggen. Allemaal dingen op om te letten! Leg in dit stuk tuin genoeg aarde en compost aan, zodat de bloemen eten hebben. Als het tuintje afgevlakt is, kunnen de bloemen geplant worden en wat extra aangepoot te worden. Geef genoeg water en de tuin is klaar voor de zomer!