De eigenschappen van borgmoeren
Om ervoor te zorgen dat een moer, die op een bout wordt gedraaid niet meer vanzelf los gaat, moet je borgmoeren gebruiken. Borgmoeren lijken sterk op gewone moeren. Het verschil is dat er aan de binnenzijde van de moeren een laagje nylon is gemaakt. Door het nylon is het wat zwaarder werk om deze moeren vast te draaien op de bout. Maar het grote voordeel van het laagje nylon is dat de moer niet meer vanzelf los kan draaien. Het nylon werkt dus als een soort handrem. Borgmoeren worden veel gebruikt bij constructies waarbij onderdelen ten opzichte van elkaar kunnen draaien door middel van een bout.
De nadelen van borgmoeren
Het idee achter de werking van borgmoeren is best slim gevonden, maar in de praktijk werken deze moeren lang niet altijd zoals je mag verwachten. Het gebeurt tamelijk vaak dat het laagje nylon beschadigt tijdens het vastdraaien van de moer. Dat gaat ten koste van de remmende werking. Een borgmoer met een beschadigd laagje nylon kan dus vanzelf weer losdraaien. Dat was nou net niet de bedoeling. Als je merkt dat het nylon tijdens het vastdraaien van een borgmoer beschadigd is geraakt kun je beter een nieuw exemplaar pakken. Een borgmoer kun je maar één keer gebruiken.
Borgmoeren in tuinstoelen
In wat duurdere tuinstoelen die opklapbaar zijn worden vaak borgmoeren gebruikt. De delen van de stoel scharnieren langs de bouten in de stoel. Door die beweging gaat een borgmoer helaas vrij snel los. En als je hem er eenmaal af hebt gedraaid zal hij nooit meer de remmende werking hebben. Het beste wat je in zo’n geval kunt doen is een losse metalen borgring gebruiken in combinatie met een gewone moer. Vaak blijven die beter zitten dan een borgmoer met een laagje nylon aan de binnenzijde.