Bosbeheer: Wat is het en hoe werkt het?

Wanneer je beschikt over een eigen stuk bos, dan is het aan jou om dit te onderhouden. Ja, ook een bos heeft onderhoHoe werkt bosbeheer en waarom is heud nodig om in topconditie te blijven. Op deze manier blijven de bomen en planten sterk en gezond en kunnen ze goed groeien. Hierdoor is de uitstraling van je bos niet alleen een stuk mooier, het maakt het ook een meer veilige plek om te zijn. Maar wat houdt het beheren van je eigen stuk bos eigenlijk in? en hoe werkt het? Dat vertel ik je in dit artikel.

t belangrijk?

In de breedste zin van het woord omvat bosbeheer alle menselijke activiteiten die worden verricht om het bos in stand te houden. Ieder bos heeft onderhoud nodig en kan wel een beetje menselijke hulp gebruiken om in topconditie te blijven. Bossen die niet goed onderhouden worden, kunnen er al snel verwaarloosd uit gaan zien. Bomen gaan elkaar in de weg zitten en kunnen daarom niet meer optimaal groeien. Ze worden minder sterk en hierdoor breken takken sneller af. Dit laatste kan dan weer gevaarlijke situaties opleveren wanneer je je in het bos bevindt. Bosbeheer is dan ook van groot belang om ervoor te zorgen dat jouw bos mooi, veilig en gezond blijft.

Verschillende taken van bosbeheer

Bosbeheer richt zich voornamelijk op de bomen die in het bos staan, dit is immers waar een bos voor het grootste gedeelte uit bestaat. Als bosbeheerder zijn er verschillende taken die je kunt uitvoeren of kunt laten uitvoeren in het bos. Over het algemeen gaat het dan om de volgende taken: 

  • Het uitdunnen van de bossen
  • Het snoeien van dode takken
  • Het snoeien van takken die een risico kunnen vormen
  • Het begaanbaar houden van wandelpaden
  • Plagen en boomziektes bestrijden

Wie is verantwoordelijk voor het bosbeheer?

Waarschijnlijk heb je hier nooit eerder zo over nagedacht, tot je je eigen bos ging beheren.

Heb je een stuk bos bij je woning, op je vakantiepark of bij je bedrijf, wat valt onder jouw grondgebied? Dan is het aan jou om dit stuk grond te onderhouden. Jij bent dan ook verantwoordelijk, net als dat je dat voor de rest van je grond bent. Een bos vraagt echter wel om specialistisch onderhoud en als je er niet bekend mee bent, dan kan het lastig zijn om het bos alles te bieden dat het nodig heeft. Bosbeheer kun je dan ook uitbesteden aan een boomspecialist. Wil je bijvoorbeeld je bos laten beheren nabij Den Haag? Of elders in Nederland? Kijk dan eens op Groentechniek Klomp wat de mogelijkheden zijn.