Hoe gaat bladluis bestrijden in zijn werk?

Bladluizen zijn kleine beestjes die je kunt vinden op planten en bladeren in de tuin. Deze beestjes brengen schade aan planten en gewassen aan omdat ze bladsappen opzuigen. Zonder deze sappen kan de plant niet uitgroeien tot een gezonde boom, struik of bloem en daardoor is het noodzaak om bladluis bestrijden serieus aan te pakken. Maar hoe doe je dit precies? En is er een manier waarop je bladluizen bestrijden kunt zonder het milieu aan te tasten? Ik weet er van alles van en vertel het je graag! Lees je mee?

Bladluis bestrijden door middel van larven

Ik vind het belangrijk dat iedereen goed met het milieu omgaat. Het bestrijden van ongedierte en plaaginsecten gebeurt veelal door inzet van chemische middelen en ik sta hier niet achter. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een biologische manier van bestrijden. Bladluis bestrijden kan namelijk heel effectief en gemakkelijk door de inzet van larven. Larven van lieveheersbeestjes voeden zich namelijk met bladluizen om zo uit te groeien tot een volwassen diertje. Planten willen van bladluizen afkomen omdat ze anders niet kunnen uitgroeien tot een volwassen plant. Ze zullen verwelken en uiteindelijk doodgaan. Door lieveheersbeestjes (en dan het liefst de larven) uit te zetten op de steel van de plant waar de bladluizen zich bevinden, zul je zien dat de larven zich te goed doen met bladluis. Bladluis bestrijden kan dus op een hele effectieve en natuurvriendelijke manier!

Een aantal extra handige tips

Voordat je zomaar aan de slag gaat met het uitzetten van lieveheersbeestjes is er een aantal belangrijke dingen die je moet weten. Het is namelijk niet verstandig om volwassen lieveheersbeestjes uit te zetten omdat deze weg zullen vliegen. Dit kan je doen als je ze uitzet in een grote kas bijvoorbeeld, maar in alle andere situaties zou ik je willen aanraden om echt met de larven aan de slag te gaan. Verder dien je op te passen voor mieren die zich weer tegoed doen aan larven. Zorg ervoor dat je deze eerst aanpakt zodat de larven vervolgens vrij spel hebben. Let er daarbij goed op hoeveel stuks je uitzet. Te weinig zal namelijk niet het gewenste resultaat opleveren. Verder is het prima om de larven te verspreiden over een aantal verschillende planten. De zullen uit zichzelf rond gaan lopen! Bladluis bestrijden werkt in mijn eigen moestuintje altijd heel erg goed en daarom hoop ik dat je het zelf ook eens wil uitproberen! Succes!