Het wordt elk jaar warmer in Nederland. Dit kan veel invloed hebben op je tuin. Zo’n 10 jaar geleden was het lang niet altijd nodig om je tuin te beregenen. Nu de zomers steeds warmer worden wordt de grond ook steeds droger. Ben jij nog helemaal nieuw op het gebied van beregening? Lees dan even verder.

Wat is beregening?

Met een beregeningsinstallatie in je tuin kan je je tuin automatisch bevochtigen. Dit heeft verschillende voordelen. Het eerste voordeel is tijdwinst. Je hoeft zelf niet meer in de weer met de tuinslang of sproeier. Dit scheelt ook een hoog stress, want de tuinslangen willen vaak niet meewerken. Daarnaast kan je zo’n installatie inzetten voor periodes waarbij je voor een langere tijd niet thuis bent, bijvoorbeeld als je op vakantie bent. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over je tuin als je op vakantie gaat.
 

Hoe werkt het?

Bij beregening wordt het water ondergronds of bovengronds via leidingen en slangen naar de juiste plekken gebracht via de druk van het leidingwater of met een waterpomp. Druppelslangen en sproeiers zorgen voor de juiste hoeveelheid water in jouw tuin. Nog een pluspunt van zo’n installatie is dat je gemakkelijk je vijver bij kan laten vullen. Als je een plantenkas hebt kan je deze ook water geven.

Welke sproeier heb ik nodig?

Denk je serieus na over tuinberegening? Dan is de eerste stap om te kijken of je vooral gras of juist planten wilt beregenen. Wil je gras beregenen? Hier kan je het beste pop-up sproeiers voor gebruiken. Deze sproeiers liggen verdiept in het gazon, waardoor je er gewoon overheen kunt maaien. Als je gaat sproeien, komen de sproeikoppen door waterdruk omhoog. Je kan zelf instellen hoe de sproeiers bewegen. Dit kan een zwenkende beweging zijn, maar je kan ze ook volledig om hun as laten draaien. Dit hangt af van de indeling van jouw tuin. Ook de hoeveelheid water die ze geven en de afstand waarover het water wordt verspreid kan je instellen. Voor het beregenen van planten kan je voor dezelfde sproeiers kiezen, alleen de plaatsing is dan anders. Deze zet je namelijk op verhoogde paaltjes tussen je planten, zodat de borders gelijkmatig worden voorzien van water. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van druppelslangen. 

Hopelijk ben je na het lezen van dit blog een stuk wijzer geworden op het gebied van beregening van je tuin. Laat je altijd goed informeren in de winkel of doe wat vooronderzoek voordat je deze keuze maakt om voor tuinberegening te gaan.